Ufrivillig barnløshet

Fakta om ufrivillig barnløshet

På denne siden finner du utfyllende informasjon om ufrivillig barnløshet.

 • Nyttige linker vedrørende ufrivillig barnløshet

  Barnloshet kvadrat Her har vi samlet en del linker som er relevante vedrørende ufrivillig barnløshet.

 • Spørsmål og svar vedrørende ufrivillig barnløshet

  Barnloshet kvadrat Her har vi samlet en del relevante spørsmål og svar vedrørende ufrivillig barnløshet.

 • Utredning ved ufrivillig barnløshet

  Barnloshet kvadrat Man defineres som ufrivillig barnløs etter ett års prøving uten å bli gravid. Utredning ved ufrivillig barnløshet (infertilitet) kan kartlegge årsakene til manglende graviditet. I 1/3 av tilfellene ligger årsakene hos kvinnen, i 1/3 av tilfellene hos mannen, og i 1/3 er manglende graviditet en kombinasjon av både kvinnen og mannen.

 • Behandlingsmetoder for ufrivillig barnløshet

  Barnloshet kvadrat Det finnes mange ulike behandlingsmetoder for ufrivillig barnløshet. Avhengig av diagnose og svangerskapshistorikk kan det være aktuelt å behandle barnløsheten i form av for eksempel medikamenter, kirurgiske inngrep, assistert befruktning eller alternativ behandling, eventuelt en kombinasjon av disse behandlingsmetodene.

 • Ufrivillige aborter

  Barnloshet kvadrat Omtrent 10-20 % av alle påviste svangerskap ender med ufrivillig abort. En ufrivillig abort defineres ved at et svangerskap går til grunne før uke 22 eller at fosteret veier under 500 gram.

 • Gjentatte ufrivillige aborter (habituell abort)

  Barnloshet kvadrat En kvinne får diagnosen habituell abort når hun har hatt tre eller flere påfølgende ufrivillige aborter i klinisk erkjente svangerskap med samme partner.

 • Mannlig infertilitet

  Barnloshet kvadrat Årsakene til mannlig infertilitet kan være medfødte, tillagt gjennom livet og/eller være hormonbetinget. For mange er befruktningsevnen kun nedsatt (såkalt subfertilitet), det vil si at med fortsatt prøving vil man etter hvert oppnå graviditet. Andre er infertile, slik at det aldri vil oppstå graviditet ved natulig seksuell omgang.

 • Psykiske belastninger ved ufrivillig barnløshet

  Barnloshet kvadrat Spesialist i allmennmedisin Liv Løvås skrev i 1998 en semesteroppgave ved Universitetet i Oslo vedrørende psykisk belastning ved ufrivillig barnløshet. Johanne Sundby, professor ved Universitetet i Oslo, fungerte som veileder ved utarbeiding av rapporten.

 • Psykiske aspekter ved ufrivillig barnløshet

  Barnloshet kvadrat Psykolog Anders Møller ved Sahlgrenska sjukhuset i Gøteborg har skrevet en doktoravhandling vedrørende psykiske aspekter ved ufrivillig barnløshet. Han har jobbet med denne problematikken i 20 år, og redegjør i avhandlingen for hvordan det oppleves å være ufrivillig barnløs både som individ og par.

 • Hvordan takle barnløshet i julen og andre spesielle dager?

  Barnloshet kvadrat For ufrivillig barnløse kan høytider og andre spesielle dager som for eksempel morsdag, farsdag og 17. mai oppleves som sterke påminnelser om andres fertilitet og suksess. Vi feirer jul for å feire en spesiell fødsel i historien. Det er en tid med fokus på familie og ikke minst barn. Høytiden i desember kan for ufrivillig barnløse være en trist påminnelse om at nok et år har passert uten at det etterlengtede barnet har kommet til verden.

 • Depresjon og nedstemthet

  Barnloshet kvadrat Depresjoner er meget hyppige i befolkningen, mellom 6 til 12 % har depresjon til enhver tid. Betydelig flere rammes en eller annen gang i løpet av livet. Depresjon gir både kroppslige og psykiske symptomer. Langvarig stress, hormonubalanse og store påkjenninger kan utløse depresjon. Personer som strever med ufrivillig barnløshet er dermed særlig utsatt for å bli deprimert.

 • Ufrivillig barnløshet og parforholdet

  Barnloshet kvadrat Psykiater Gro Guttormsen har i en årrekke jobbet med mennesker som strever med ufrivillig barnløshet. Denne artikkelen er basert på et av Gro Guttormsens foredrag, der hun forteller om psykiske aspekter ved ufrivillig barnløshet og parforholdet.

 • Ufrivillig barnløshet - det siste tabu?

  Barnloshet kvadrat Når en kvinne og en mann møtes, forelsker seg og flytter sammen eller gifter seg, går det ikke lang tid før de får spørsmål fra venner og spesielt familie om de ikke snart skal få barn. Mange par brenner inne med sin barnløshet. Ønskebarns visjon er at ufrivillig barnløshet skal ut av tabuenes verden.

 • Flukt eller frukt fra prøverøret?

  Barnloshet kvadrat Johanne Sundby, professor ved Universitetet i Oslo, er en av meget få norske kvinner som åpent sier at hun selv er ufrivillig barnløs. Johanne Sundby har ikke bare følt desperasjonen, fortvilelsen og lengselen etter å bli mor på egen kropp. Hun har gjort karriere på sin ufrivillige barnløshet. Som gynekolog og forsker har hun i mange år hatt nær kontakt med mange ufrivillig barnløse. I denne artikkelen reflekterer hun rundt varig ufrivillig barnløshet; hva hvis ønskebarnet aldri kommer?

 • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

  Barnloshet kvadrat PCOS er en tilstand med flere (poly) væskefylte hulrom (cyster) i eggstokkene (ovariene). Cystedannelsen forstyrrer eggstokkenes funksjon og fører derved til hormonforstyrrelser. Det klassiske symptombildet består av unormal hårvekst på kropp og ansikt (hirsutisme), kviser (akne), manglende eller sparsomme menstruasjoner, overvekt og barnløshet. PCOS rammer omtrent 5 % av kvinner i befruktningsdyktig alder.

 • Endometriose

  Barnloshet kvadrat Endometriose er en tilstand forårsaket av at hormonfølsom livmorslimhinne (endometrium) finnes utenfor livmoren, som oftest på bukhinnen og på overflaten av organer i bekkenet. Tilstanden påvises hos omtrent 30 % av kvinnene som utredes for ufrivillig barnløshet. Ekspertene regner endometriose som underdiagnostisert.

 • Faktor V Leiden (APC-resistens)

  Barnloshet kvadrat Faktor V Leiden (APC-resistens) er en blødningstendens, det vil si er en tilstand der blodet har en økt tendens til å koagulere. Koaguleringen kan føre til dannelse av tromboser i kroppens vener.

Drevet med EasyPublish CMS