Høy temperatur om eggdonasjon

 

 

VGs lederartikkel søndag 29. mars om å si nei til Bioteknologirådets anbefaling om eggdonasjon, har utløst debatt i mange medier. Også vi i Ønskebarn kastet oss inn i debatten.

Les vårt tilsvar til lederen som kom på trykk i VG 31. mars:

 

Tillat eggdonasjon i Norge

I VGs leder 29. mars advarer avisen mot at det nylig fremlagde forslaget fra Bioteknologirådet om å tillate eggdonasjon i Norge, blir en realitet. Avisens hovedargument er at barna har rett til å vite hvem som er deres genetiske mor. Det er faktisk også et hovedpoeng for å tillate eggdonasjon i Norge, da kan det utformes et norsk behandlingstilbud slik vi vil det skal være.  

 

Foreningen Ønskebarn har lenge arbeidet for at eggdonasjon skal bli tillatt i Norge, som det siste av de nordiske landene. Vi er derfor glade for beslutningen til Bioteknologirådet. Vi mener et godt medisinsk tilbud innenfor assistert befruktning inkluderer eggdonasjon. Det vil sidestille menn og kvinner som av ulike årsaker ikke kan bli far eller mor til egne barn.

 

VG skriver i sin leder at ”Vi har stor forståelse for ufrivillig barnløses ønsker, men barn er en gave og ingen rettighet.” Det kan høres ut som VG egentlig ikke anerkjenner assistert befruktning. Det eneste rette er å få barn på naturlig måte uten hjelp. Vi må minne om at over 30 000 barn er blitt til ved assistert befruktning, inkludert sæddonasjon, hittil i Norge.

 

Å holde opp menneskerettighetene foran de ufrivillig barnløse er en måte å stanse all videre debatt på. Biologi alene sikrer ikke nødvendigvis et barns beste og godt forelderskap. Mange andre familiekonstellasjoner i Norge i dag, adopsjon og fosterhjem inkludert, forteller om dette.

 

Det er på tide at et etisk og medisinsk forsvarlig tilbud om eggdonasjon blir tillatt i Norge. Det vi trenger er en åpen debatt om hvordan behandlingstilbudet skal være. Ikke slik VG tar til orde for, at saken må legges død med en gang og for all del ikke nå Stortingets korridorer.

 

Lise Boeck Jakobsen

Styreleder i foreningen Ønskebarn

Drevet med EasyPublish CMS