Ufrivillig barnløshet

Norske menn har dårlig sædkvalitet

TV2 satt tirsdag 18. november 2013 fokus på en heller dyster statistikk når det kommer til norske menns sædkvalitet - de har nemlig dårligst sæd i Norden.

I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) sliter hver femte norske mann med dårlig sædkalitet, noe som reduserer muligheten til å få egne barn. Tallene fra WHO viser også at norske menn kommer dårligst ut blant alle de nordiske landene.

Forskerne i villrede

For forskere som Trine B. Haugen er norske menns dårlige sædkvalitet et mysterium, ettersom man ikke med sikkerhet kan forklare hvorfor det er slik.

Trine B. Haugen er forsker og professor i biomedisin ved Høgskulen i Oslo og Akershus. Hun har forsket på menns sædkvalitet i en årrekke og fortalte TV2 at de siste tallene på dette er fra helt tilbake til 2002. Siden da har tallet på par som strever med å få barn økt betydelig, og man antar at dårlig sædkvalitet er årsaken i omtrent halvparten av tilfellene.

Mørketallene er nok store, da det er mange som ikke vet at de ikke har god nok sædkvalitet til at det blir barn av det.

Ønskebarns styreleder bekrefter til TV2 det Haugen sier.

- Vi vet at det blir flere og flere som strever med å få barn. Det er mange flere enn man tror, sier Renate Kurszus, sentralstyreleder i Ønskebarn.

Ukjente årsaker

Gunnar Brunborg, avdelingsdirektør ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, har tidligere uttalt at blant annet miljøgifter kan være med på å forverre situasjonen hos menn, men at det fremdeles er ukjent hva som er åraken til forstyrrelsene i mannens reproduksjonsorgan.

Brunborg legger imidlertid ikke skjul på at endringer i livsstil og miljøfaktor er en sansynlig årsak.

Han sier videre til TV2 at fokus når det kommer til dårlig sædkvalitet ofte er på menns økende alder og røyking. Begge disse tingene kan ha innvirkning på sædkvaliteten.

Behov for forskning 

Ønskebarn og Haugen er enige i at det bør forskes mye mer på temaet.

- Det er viktig å få vite mer om hva som gjør fertiliteten dårligere, og hvorfor norske menn er dårligere enn våre naboer, sier Kurszus til TV2.

TV2s reportasje om norske menns sædkvalitet kan du se her.

 

Oppdatert av: Webmaster, 27. november 2013

Drevet med EasyPublish CMS