Ufrivillig barnløshet

Spørsmål og svar vedrørende ufrivillig barnløshet

Her har vi samlet en del relevante spørsmål og svar vedrørende ufrivillig barnløshet.

Hva er infertilitet?

Etter 1 år med regelmessig sex uten bruk av prevensjon har omtrent 90 % av alle prøvende par oppnådd befruktning. Den resterende andelen opplever det som kalles ufrivillig barnløshet (infertilitet). Les mer om ufrivillig barnløshet her.

Hvor lenge bør vi vente før vi starter utredningen?

Som hovedregel anbefaler man å forsøke i minst ett år før man starter utredning for uteblivende graviditet og ufrivillig barnløshet. Dersom du har indikasjoner på at noe er galt, for eksempel gjentatte ufrivillige aborter (habituell abort), uregelmessige menstruasjonssykluser eller andre fysiologiske problemer, kan det være aktuelt å starte utredningen tidligere. Les mer om utredning for ufrivillig barnløshet her.

Hva er en spontanabort (SA)?

Spontanabort defineres ved at svangerskap går til grunne før uke 22 eller fosteret veier under 500 g. Les mer om ufrivillige aborter her.

Hva er en missed abortion (MA)?

En missed abortion innebærer at fosteret dør i livmoren, uten at kroppen umiddelbart registrerer dette. Utstøtingen kan i slike tilfeller bli utsatt til flere uker eller måneder etter fosterdød. Les mer om ufrivillige aborter her.

Hva er blighted ovum?

En blighted ovum innebærer at et befruktet egg fester seg til veggen i livmoren, uten at embryoet utvikler seg videre. Cellene utvikler seg til å forme fostersekk og morkake, men ikke selve embryoet. Les mer om ufrivillige aborter her.

Hva er ektopisk/extrauterin graviditet (Ex.u.)?

Et ektopisk svangerskap innebærer at et befruktet egg fester seg og fosteret utvikler seg utenfor livmorhulen. Les mer om ufrivillige aborter her.

Hva er blæremola?

De spesielle cellene som dekker overflaten av de tidligste stadier av fosteret, kalles trofoblastceller. I sjeldne tilfeller kan disse cellene vokse ukontrollert og danne en svulst, dette kalles blæremola. Les mer om ufrivillige aborter her.

Hva er habituell abort?

En kvinne får diagnosen habituell abort når hun har hatt tre eller flere påfølgende ufrivillige aborter i klinisk erkjente svangerskap med samme partner. Omtrent 1 % av alle gravide kvinner opplever tre eller flere ufrivillige aborter på rad. Les mer om habituell abort her.

Hva er azoospermi?

Azoospermi innebærer at det ikke finnes sædceller i den ejakulerte spermen. Tilstanden oppleves hos 10-15 % av alle menn som kommer til utredning for infertilitet. Fertilitetsbehandling av menn med azoospermi kan for eksempel være såkalt operativt sæduttak. Les mer om operativt sæduttak her.

Hva er PCOS?

PCOS er en tilstand med flere væskefylte hulrom (cyster) i eggstokkene. Cystedannelsen forstyrrer eggstokkenes funksjon og fører derved til hormonforstyrrelser. Les mer om PCOS her.

Hva er endometriose?

Endometriose er en tilstand forårsaket av at hormonfølsom livmorslimhinne (endometrium) finnes utenfor livmoren, som oftest på bukhinnen og på overflaten av organer i bekkenet. Les mer om endometriose her.

Hva er Faktor V Leiden (APC resistens)?

Faktor V Leiden (APC-resistens) er en blødningstendens, det vil si er en tilstand der blodet har en økt tendens til å koagulere. Koaguleringen kan føre til dannelse av tromboser i kroppens vener.  Les mer om Faktor V Leiden her.

Hva er hysteroskopi?

Ved hysteroskopi føres et tynt instrument (hysteroskop) gjennom livmorhalsen til livmorhulen. Et kamera på instrumentet gjør at man kan se inn i livmorhulen. Man kan foreta ulike inngrep i livmoren, for eksempel fjerne polypper, muskelknuter eller fjerne hele eller deler av slimhinnen i livmoren.

Hva er lapraskopi?

Ved lapraskopi føres et tynt instrument (lapraskop) inn ved navlen til bukhulen. Et kamera på instrumentet gjør at man kan se inn i bukhulen og inspisere livmoren, eggstokkene, egglederne og andre organer. Man kan foreta ulike inngrep i bukhulen, for eksempel løsne sammenvoksninger, fjerne cyster på eggstokkene eller fjerne hele eggstokken og/eller egglederen.

Hva er hCG?

Humant koriongonadotropin (hCG) er et graviditetshormon som kroppen produserer når man blir gravid. Mengden med hCG i kroppen fordobles hver annen til hver tredje dag og når et maksimumsnivå rundt 7 til 12 uker inn i svangerskapet. Det er hCG-nivået i urinen som måles når man foretar hjemme-graviditetstester.

Jeg trenger noen å prate med, hvem kan jeg kontakte?

Ønskebarn driver en egen rådgivningsttjeneste for ufrivillig barnløse. Les mer om rådgivningstjenesten vår her.

 

Oppdatert av: Webmaster, 27. januar 2014

Drevet med EasyPublish CMS