Ufrivillig barnløshet

Hvordan takle barnløshet i julen og andre spesielle dager?

For ufrivillig barnløse kan høytider og andre spesielle dager som for eksempel morsdag, farsdag og 17. mai oppleves som sterke påminnelser om andres fertilitet og suksess. Vi feirer jul for å feire en spesiell fødsel i historien. Det er en tid med fokus på familie og ikke minst barn. Høytiden i desember kan for ufrivillig barnløse være en trist påminnelse om at nok et år har passert uten at det etterlengtede barnet har kommet til verden.

Barnloshet

De fleste mennesker tar det for gitt at de skal klare å få barn. Heldigvis, langt på vei de fleste som prøver å bli foreldre lykkes med dette. Likevel, ett av ti par som ønsker seg barn opplever ikke å bli gravid etter å ha forsøkt i over ett år. For dem dette gjelder kan det være en smertefull og vanskelig opplevelse. For noen få forblir barnløsheten en livsvarig lidelse med følelsesmessige konsekvenser.

For mange oppleves barnløsheten isolerende. Kanskje er isolasjonen selvvalgt, man ønsker ikke å omgås alle dem som etter hvert har fått barn, eller man føler seg ekskludert fra venneflokken fordi man ikke er "en av gjengen". Isolasjonen kan føles ekstra sterk i høytider, for eksempel julen, hvor omgang med familie og fokus på barn står sterkt. Barnetoget på 17. mai og luciatoget 13. desember kan frembringe en klump i halsen dersom ønskebarnet lar vente på seg. Morsdag og farsdag, hva er vel det uten å være mamma eller pappa? Bursdager og nyttårsaften, den årlige påminnelsen om at klokken tikker så altfor fort, uten at man kommer i mål med det største prosjektet av dem alle.

Litt gjennomtenkt planlegging kan hjelpe til med å redusere tristheten på disse spesielle dagene, og øke sjansene for å få en fredfull og til og med behagelig jul. Mange ufrivillig barnløse unngår familieselskaper i høytidene. Vi håper følgende råd gjør det enklere å forholde seg til disse vanskelige familiefokuserte feiringene, for eksempel julen.

Prøv dette

 • Besøk foreldre eller andre familiemedlemmer en uke eller to på forhånd, slik at de forstår at du bryr deg om dem. Det gir deg frihet til å tilbringe høytiden slik du selv ønsker det.
 • Vær selektiv når det gjelder invitasjoner og hva dere takker ja til, spesielt når det gjelder selskaper hvor mange barn og gravide kvinner vil være tilstede. Husk at det er lov å takke nei.
 • Hvis du ønsker å gå i kirken i julen, kan et kveldsarrangement oppleves vel så hyggelig som de mer tradisjonelle gudstjenestene om formiddagen når det er mange barn tilstede.
 • Forbered deg på å kunne svare på spørsmål om familiesituasjonen. Tenk gjennom hvilket svar du vil gi. Man behøver ikke å gå i detalj, et forsiktig «nei, vi har ikke barn» er nok. 
 • Vær god mot deg selv og gjør noe som du virkelig setter pris på; innta et godt måltid på restaurant, fordyp deg i en god bok, gå på teater, planlegg en fin ferie, unn deg en time hos frisøren eller på spa - du vet hva som er riktig for deg.
 • Ta deg tid til å dele dine følelser med partneren din. Tillat deg selv å være trist. Barnløshet oppleves ofte som en livskrise og du har all rett til å oppleve vonde følelser. Ved å dele dem med din partner kan dere hjelpe hverandre gjennom denne vanskelige tiden.
 • Vis din takknemlighet overfor venner og familie som har støttet deg i prøveprosessen. Hold kontakt med andre ufrivillig barnløse som forstår din situasjon og kanskje kan gi deg støtte.
 • Aksepter at det følelsesmessig kan gjøre vondt. Det er et bevis på kjærligheten du har overfor barnet du sørger over.
 • Planlegg din egen tradisjon og ritualer for å feire spesielle anledninger. Det vil gi dagene mening og redusere oppmerksomheten på din barnløshet.

Unngå dette

 • Handle på store kjøpesentre hvor du er sikker på å treffe familier med barn
 • Føle skyld for at du ikke deltar på alle tradisjonelle familiearrangementer
 • Late som om ingenting er galt og fortsette «som vanlig »
 • Bli overrumplet av spørsmål om planlagt familieforøkelse
 • Glemme at dere trenger hverandre ekstra masse i vanskelige høytider 
 • Forventninger om at andre forstår din situasjon. Fortell om ditt ståsted og forlang respekt for dine valg.

For pårørende av ufrivillig barnløse

 • Ikke føl deg avvist dersom vennen din ønsker å tilbringe julen eller andre spesielle dager alene eller bare sammen med sin partner. De liker deg likevel og ønsker ikke å "ødelegge" din høytid. La dem få vite at du gjerne vil være med dem, men at du forstår det dersom de ikke føler for å delta.
 • Ikke føl at du må ordne opp. Det kan du ikke. Å være støttende og til stede er nok.
 • Kanskje ønsker du å sende en hilsen for å si at du tenker på dem? Å vise medfølelse for situasjonen er bedre enn å late som om ingenting er galt.

 

Oppdatert av: Webmaster, 22. januar 2014

Drevet med EasyPublish CMS